Gotowane mięsa | Meat cooking | (mi:t kuking) |
- bez kości | boneless | ('boun,les) |
- dobrze wysmażony | well done | (łel dλn) |
- duszone | stewed | ('stu:d) |
- faszerowane | stuffed | ('stλfd) |
- gotowane | boiled | (boil'd) |
- gotowany na parze | steamed | (sti:m'd) |
- gulasz | stew | (stu:) |
- klopsy | meat balls | (mi:t bo:lz) |
- konserwowe | canned | ('kænd) |
- krwisty | rare | ('re:r) |
- marynowany,peklowany | pickled | ('pikld) |
- mielony | minced | ('minst) |
- panierowany (w bułce tartej) | breaded | (bredƏd) |
- panierowany (w cieście) | battered | ('bætƏ:d) |
- pieczony | baked | ('beikd) |
- pieczony (kurczak, mięso, ziemniaki) | roasted | (rƏustid) |
- potrawka | fricassee | (,frikƏ'si:) |
- przyrumieniony | browned | ('braund) |
- rolada | roulade | (ru'la:d) |
- sauté | sauté | (sote:) |
- słodko-kwaśny | sweet and sour | ('słi:t Ənd 'sauƏ) |
- smażony | fried | (fraid) |
- smażony na patelni | pan fried | (pæn fraid) |
- sos | sauce; gravy | ( so:s) ; ('greivi) |
- suflet | soufflé | ('su:flei) |
- surowe | raw | (ro:) |
- szaszłyk | shish kebab | (,szisz ki'ba:b) |
- świeży | fresh | (fresz) |
- w galarecie | in jelly | (in dƷeli:) |
- w sosie własnym | in gravy | (in 'greivi) |
- w wywarze | in stock | (in'stok) |
- w śmietanie | creamed | ('kri:md) |
- w winie | in wine | (in'łain) |
- wypieczony mocno | well done | (łel 'dλn) |
- wypieczony średnio | medium | ('mi:diƏm) |
- wypieczony słabo | rare | (re:(r)) |
- wędzone | smoked | ('smƏukd) |
- wypchany | stuffed | (stλft) |
- z rożna | on the spit | (on δƏ spit) |
- z rusztu | grilled | (grild) |
- zapiekanka | au gratin | (,ou'grætƏn) |
- zapiekany | gratineed | (grætƏ,ne:d) |
- z ognia | on flame | (on'fleim) |