<< powrót

Mięsa i Ryby / Meat and Fish

Mięsa i RybyMeat and Fish(Mi:t Ənd fisz)
- anchoisanchovy('ænczouvi)
- antrykotentrecôte('a:ntrƏ,kout)
- baleronham sausage(hæm 'so:sƏdƷ)
- baraninamutton('mλtn)
- bażantpheasant('feznt)
- befsztykbeefsteak(bi:fsteik)
- befsztyk z polędwicysirloin (steak)('sƏ:loin ,steik)
- bekonbacon('bejkƏn)
- bitkicutlets ('kλtlƏt)
- boczek wieprzowybacon('bejkƏn)
- cielęcinaveal(vi:l)
- combersaddle('sædl)
- cotlet de vacabeef rib(bi:f rib)
- danie jednogarnkowe one-pot dish(łλn,po:t 'disz)
- doradagilthead('gilt,hed)
- dorszcod('ko:d)
- dróbpoultry('poultri)
- dziczyznagame('geim)
- dzikwild boar('łaild ,bo:(r)
- eskalopkiescalopes('iskæ,loups)
- filetfiletBr: (fi'lei) US: ('filit)
- flaczkitripe(traip)
- flądraflounder('flaundƏr)
- gęśgoose(gu:s)
- głowahead('hed)
- golonkaknuckle of pork; (us) hock('nλkl Əv, po:k) ; (hok)
- gulaszgoulash; stew('gu:la:sz) ; (stu:)
- gulasz,duszona wołowinabrown stew, white stew('braun stu:, łait stu:)
- halibuthalibut('hælƏbƏt)
- hamburgerhamburger('hæm,bƏ:gƏ:r)
- homarlobster('lobstƏ)
- ikraroe(rou)
- indykturkey ('tƏ:ki)
- jagnięcinalamb(læmb)
- jeleństag(stæg)
- kabanosthin dry smoked sausage(θin,drai ,smoukd 'so:,sƏdƷ)
- kaczkaduck(dλk)
- kalmarysquid(skłid)
- karkówka wieprzowaneck(nek)
- karkówka wołowaclod('klo:d)
- karpcarp(ka:p)
- kawiorcaviar(e)(,kævi'a:(r))
- kiełbasasausage('so:,sƏdƷ)
- kiszkablack pudding('blæk, pudiŊ)
- klopsmeatball('mi:t,bol)
- kośćbone(boun)
- kość szpikowamarrow bone('merou,boun)
- kotlet ( z kością)chop(czop)
- kotlet (bez kości)fillet ; cutlet('filit); (kλtlƏt)
- kotlet drobiowypoultry fillet / cutlet(poultri fi'lei / kλtlƏt)
- kotlet mielonymeat loaf('mi:t, louf))
- kotlet schabowypork chop('po:k ,czop)
- krabcrab(kræb)
- krewetkaprawn; shrimp('pro:n); ('szrimp)
- krokietcroquette(krou'ket)
- królikrabbit ('ræbit)
- kurczakchicken ('czikin)
- kuropatwapartridge(pa:tri dƷ)
- langustalangoustine(,la:Ŋgu'sti:n)
- lintench(tencz)
- łopatkashoulder(szouldƏ:)
- łosośsalmon(sælmƏn)
- makrelamackerel('mækrƏl)
- małżemussels(mλsƏls)
- mątwacuttlefish('kλtl,fisz)
- mielonka luncheon meat('lanczƏn mi:t)
- mięczaki mollusca('ma:lƏskƏ)
- mięso mieloneminced meat(minst mi:t)
- morska (ryba )sea (fish)('si:,fisz)
- morszczuk hake('heik)
- mortadela mortadella(,Mo:rtƏ'delƏ)
- mostek (wołowy / cielęcy)brisket ('briskit)
- móżdżekbrains(breinz)
- noga, nóżkaleg('leg)
- nóżkaleg('leg)
- nóżka cielęcacalve's foot('kævz,fu:t)
- nóżka kurczakadrumstick('drλm,stik)
- ogontail('teil)
- ostrygaoyster('oistƏ)
- ośćfishbone ('fisz,boun)
- ośmiornica octopus ('o:ktƏpƏs)
- owoce morzaseafood('si:,fud)
- paluszki rybnefish sticks('fisz ,stiks)
- paprykarzhungarian goulash(hλŊ'geriƏn 'gu:la:sz)
- parówkafrankfurter('frænk,fe:rtƏ:)
- pasztecikpatty('pæti)
- pasztetpâté (pa:'tei)
- pieczeń wołowaroast beef(rƏust bi:f)
- pierśbreast (brest)
- pilawpilaw(pi 'lo:)
- płastugaplaice('pleis)
- podrobyoffal(o:fl)
- podroby drobiowegiblets('dƷiblƏts)
- polędwicaloin('loin)
- półmisek wędlinCold cuts('kould,kλts)
- pół tuszy wołowej / wieprzowejside of beef / pork('said Əf bi:f / po:k)
- pręga wołowashin(szin)
- przegrzebkiscallops('skælƏps)
- przepiórkaquail(kłeil)
- pstrągtrout (traut)
- pulardafowl (faul)
- rak słodkowodnycrayfish('krei.fisz)
- rekinshark (sza:k)
- roladaroulade(ru'la:d)
- rostbef ( część tuszy)short loin('szo:rt,loin)
- rostbef (potrawa)roast beef('roust,bi:f)
- rozbratelchuck ; loin-chop('czλk) ; ('loin, czop)
- rumsztykrump steak('rλmp,steik)
- rybafish(fisz)
- ryba tłustahigh-fat fish ('hai,fæt fisz)
- ryby płaskie flat fish('flæt,fisz)
- ryby wrzecionowateround fish ('raund,fisz)
- salamisalami(,sƏ'la:mi)
- salcesonheadcheese (,hed'czi:z)
- sardynkasardine(,sa:r'di:n)
- sarnavenison('venizn)
- skorupiakcrustacean (,krƏ'steiszƏn)
- skrzydłowing(łiη)
- słodkowodna (ryba)freshwater (fish)('fresz,łotƏ)
- słoninapork fat('po:k ,fæt)
- solasole(soul)
- sumcatfish ('kæt,fisz)
- szaszłykmeat on skewers(mi:t on 'skju:Ərs)
- szczupakpike('paik)
- sznycelschnitzel(sznits(Ə)l)
- sznycel wiedeńskiWiener Schnitzel(vi:nƏr sznits(Ə)l)
- szczypce krabacrab's claws('kræbz,klo:s)
- szpikmarrow('merou)
- szponderthin flank('θin,flænk)
- szprotsprat(spræt)
- sztufadastewed beef('stu:d ,bi:f)
- sztuka mięsajoint('dƷoint)
- szyjaneck('nek)
- szynkaham ('hæm)
- szynka konserwowapickled ham(pikld 'hæm)
- śledźherring('heriŊ)
- ślimaksnail (sneil)
- tatartartare steak('ta:rtƏr steik)
- tuńczyktuna(tjunƏ)
- tusza zwierzęcacarcass('ka:rkƏs)
- udziecleg(leg)
- uszy i ratki świńskiepig's ears and trotters(pigz iƏ:z Ənd trotƏ(r)s
- wątróbkaliver('livƏ)
- węgorzeel(i:l)
- wieprzowinapork (po:k)
- wołowinabeef(bi:f)
- zająchare(he:(r))
- żabie udkafrog legs(,frog 'legz)
- żeberkaspareribs(spe:,ribz)