Mięsa i Ryby | Meat and Fish | (Mi:t Ənd fisz) |
- anchois | anchovy | ('ænczouvi) |
- antrykot | entrecôte | ('a:ntrƏ,kout) |
- baleron | ham sausage | (hæm 'so:sƏdƷ) |
- baranina | mutton | ('mλtn) |
- bażant | pheasant | ('feznt) |
- befsztyk | beefsteak | (bi:fsteik) |
- befsztyk z polędwicy | sirloin (steak) | ('sƏ:loin ,steik) |
- bekon | bacon | ('bejkƏn) |
- bitki | cutlets | ('kλtlƏt) |
- boczek wieprzowy | bacon | ('bejkƏn) |
- cielęcina | veal | (vi:l) |
- comber | saddle | ('sædl) |
- cotlet de vaca | beef rib | (bi:f rib) |
- danie jednogarnkowe | one-pot dish | (łλn,po:t 'disz) |
- dorada | gilthead | ('gilt,hed) |
- dorsz | cod | ('ko:d) |
- drób | poultry | ('poultri) |
- dziczyzna | game | ('geim) |
- dzik | wild boar | ('łaild ,bo:(r) |
- eskalopki | escalopes | ('iskæ,loups) |
- filet | filet | Br: (fi'lei) US: ('filit) |
- flaczki | tripe | (traip) |
- flądra | flounder | ('flaundƏr) |
- gęś | goose | (gu:s) |
- głowa | head | ('hed) |
- golonka | knuckle of pork; (us) hock | ('nλkl Əv, po:k) ; (hok) |
- gulasz | goulash; stew | ('gu:la:sz) ; (stu:) |
- gulasz,duszona wołowina | brown stew, white stew | ('braun stu:, łait stu:) |
- halibut | halibut | ('hælƏbƏt) |
- hamburger | hamburger | ('hæm,bƏ:gƏ:r) |
- homar | lobster | ('lobstƏ) |
- ikra | roe | (rou) |
- indyk | turkey | ('tƏ:ki) |
- jagnięcina | lamb | (læmb) |
- jeleń | stag | (stæg) |
- kabanos | thin dry smoked sausage | (θin,drai ,smoukd 'so:,sƏdƷ) |
- kaczka | duck | (dλk) |
- kalmary | squid | (skłid) |
- karkówka wieprzowa | neck | (nek) |
- karkówka wołowa | clod | ('klo:d) |
- karp | carp | (ka:p) |
- kawior | caviar(e) | (,kævi'a:(r)) |
- kiełbasa | sausage | ('so:,sƏdƷ) |
- kiszka | black pudding | ('blæk, pudiŊ) |
- klops | meatball | ('mi:t,bol) |
- kość | bone | (boun) |
- kość szpikowa | marrow bone | ('merou,boun) |
- kotlet ( z kością) | chop | (czop) |
- kotlet (bez kości) | fillet ; cutlet | ('filit); (kλtlƏt) |
- kotlet drobiowy | poultry fillet / cutlet | (poultri fi'lei / kλtlƏt) |
- kotlet mielony | meat loaf | ('mi:t, louf)) |
- kotlet schabowy | pork chop | ('po:k ,czop) |
- krab | crab | (kræb) |
- krewetka | prawn; shrimp | ('pro:n); ('szrimp) |
- krokiet | croquette | (krou'ket) |
- królik | rabbit | ('ræbit) |
- kurczak | chicken | ('czikin) |
- kuropatwa | partridge | (pa:tri dƷ) |
- langusta | langoustine | (,la:Ŋgu'sti:n) |
- lin | tench | (tencz) |
- łopatka | shoulder | (szouldƏ:) |
- łosoś | salmon | (sælmƏn) |
- makrela | mackerel | ('mækrƏl) |
- małże | mussels | (mλsƏls) |
- mątwa | cuttlefish | ('kλtl,fisz) |
- mielonka | luncheon meat | ('lanczƏn mi:t) |
- mięczaki | mollusca | ('ma:lƏskƏ) |
- mięso mielone | minced meat | (minst mi:t) |
- morska (ryba ) | sea (fish) | ('si:,fisz) |
- morszczuk | hake | ('heik) |
- mortadela | mortadella | (,Mo:rtƏ'delƏ) |
- mostek (wołowy / cielęcy) | brisket | ('briskit) |
- móżdżek | brains | (breinz) |
- noga, nóżka | leg | ('leg) |
- nóżka | leg | ('leg) |
- nóżka cielęca | calve's foot | ('kævz,fu:t) |
- nóżka kurczaka | drumstick | ('drλm,stik) |
- ogon | tail | ('teil) |
- ostryga | oyster | ('oistƏ) |
- ość | fishbone | ('fisz,boun) |
- ośmiornica | octopus | ('o:ktƏpƏs) |
- owoce morza | seafood | ('si:,fud) |
- paluszki rybne | fish sticks | ('fisz ,stiks) |
- paprykarz | hungarian goulash | (hλŊ'geriƏn 'gu:la:sz) |
- parówka | frankfurter | ('frænk,fe:rtƏ:) |
- pasztecik | patty | ('pæti) |
- pasztet | pâté | (pa:'tei) |
- pieczeń wołowa | roast beef | (rƏust bi:f) |
- pierś | breast | (brest) |
- pilaw | pilaw | (pi 'lo:) |
- płastuga | plaice | ('pleis) |
- podroby | offal | (o:fl) |
- podroby drobiowe | giblets | ('dƷiblƏts) |
- polędwica | loin | ('loin) |
- półmisek wędlin | Cold cuts | ('kould,kλts) |
- pół tuszy wołowej / wieprzowej | side of beef / pork | ('said Əf bi:f / po:k) |
- pręga wołowa | shin | (szin) |
- przegrzebki | scallops | ('skælƏps) |
- przepiórka | quail | (kłeil) |
- pstrąg | trout | (traut) |
- pularda | fowl | (faul) |
- rak słodkowodny | crayfish | ('krei.fisz) |
- rekin | shark | (sza:k) |
- rolada | roulade | (ru'la:d) |
- rostbef ( część tuszy) | short loin | ('szo:rt,loin) |
- rostbef (potrawa) | roast beef | ('roust,bi:f) |
- rozbratel | chuck ; loin-chop | ('czλk) ; ('loin, czop) |
- rumsztyk | rump steak | ('rλmp,steik) |
- ryba | fish | (fisz) |
- ryba tłusta | high-fat fish | ('hai,fæt fisz) |
- ryby płaskie | flat fish | ('flæt,fisz) |
- ryby wrzecionowate | round fish | ('raund,fisz) |
- salami | salami | (,sƏ'la:mi) |
- salceson | headcheese | (,hed'czi:z) |
- sardynka | sardine | (,sa:r'di:n) |
- sarna | venison | ('venizn) |
- skorupiak | crustacean | (,krƏ'steiszƏn) |
- skrzydło | wing | (łiη) |
- słodkowodna (ryba) | freshwater (fish) | ('fresz,łotƏ) |
- słonina | pork fat | ('po:k ,fæt) |
- sola | sole | (soul) |
- sum | catfish | ('kæt,fisz) |
- szaszłyk | meat on skewers | (mi:t on 'skju:Ərs) |
- szczupak | pike | ('paik) |
- sznycel | schnitzel | (sznits(Ə)l) |
- sznycel wiedeński | Wiener Schnitzel | (vi:nƏr sznits(Ə)l) |
- szczypce kraba | crab's claws | ('kræbz,klo:s) |
- szpik | marrow | ('merou) |
- szponder | thin flank | ('θin,flænk) |
- szprot | sprat | (spræt) |
- sztufada | stewed beef | ('stu:d ,bi:f) |
- sztuka mięsa | joint | ('dƷoint) |
- szyja | neck | ('nek) |
- szynka | ham | ('hæm) |
- szynka konserwowa | pickled ham | (pikld 'hæm) |
- śledź | herring | ('heriŊ) |
- ślimak | snail | (sneil) |
- tatar | tartare steak | ('ta:rtƏr steik) |
- tuńczyk | tuna | (tjunƏ) |
- tusza zwierzęca | carcass | ('ka:rkƏs) |
- udziec | leg | (leg) |
- uszy i ratki świńskie | pig's ears and trotters | (pigz iƏ:z Ənd trotƏ(r)s |
- wątróbka | liver | ('livƏ) |
- węgorz | eel | (i:l) |
- wieprzowina | pork | (po:k) |
- wołowina | beef | (bi:f) |
- zając | hare | (he:(r)) |
- żabie udka | frog legs | (,frog 'legz) |
- żeberka | spareribs | (spe:,ribz) |