Określenia potraw | Describing the dishes | (diskraibiη δƏ 'diszƏs) |
aromatyczny | aromatic | (,erƏ'mætik) |
aromatyzowany | flavoured | ('fleivƏ:d) |
beczkowe (piwo) | draught | ('dra:ft) |
bezpłatny | free (of charge) | (fri: (Əv 'cza:dƷ)) |
bogaty | rich | (ricz) |
butelkowy (napój) | bottled | ('botld) |
chudy ( o mięsie ) | lean | (li:n) |
chudy (o mleku, serze) | low-fat | ('lou,fæt) |
ciepły | warm | (ło:m) |
ciepły (negatywnie - nie zimny) | lukewarm | (,lu:k 'ło:m) |
czerstwy | stale | (steil) |
dietetyczny | diet | ('daiƏt) |
dojrzały | ripe | (raip) |
doprawiony | seasoned | ('si:zƏnd) |
drogi | expensive | (,iks'pensiv) |
duszony | stewed | (stu:d) |
duży | large | (la:dƷ) |
gazowana (woda) | sparkling (GB) carbonated (US) | (spa:kliη) (,ka:bƏ'neitid) |
gazowany (napój) | fizzy (GB) carbonated (US) | ('fizi) (,ka:bƏ'neitid) |
gorący | hot | (hot) |
gorzki | bitter | (bitƏ) |
gotowany | boiled | (boild) |
gotowany | boiled | (boild) |
gotowy | ready | ('redi) |
intensywny | intense , strong | (in'tens) (stroη) |
jednolity | homogenous | (hƏ'mo:dƷƏnƏs) |
kiszony | pickled | ('pikld) |
krwisty (stek) | rare | (reƏ) |
kwaśny | sour | (sauƏ) |
lodowaty | ice-cold | (ais'kould) |
łagodny | mild | (maild) |
mały | small | (smo:l) |
marynowany | pickled | ('pikld) |
mdły | bland | (blænd) |
mielony | minced | (minst) |
miękki | soft | (soft) |
mrożone | frozen | (frouzƏn) |
musujący | sparkling | (sparkliη) |
na wynos | takeaway | ('teikƏ,łei) |
nadziewany | stuffed | (stλft) |
niedogotowany | underdone | (λndƏ'dλn) |
niedojrzały (owoc) | unripe | (λn'raip) |
niedoprawiony | poorly seasoned | (pu:li 'si:zƏnd) |
niegazowany | still | (stil) |
niesmaczny | tasteless | ('teist,lƏs) |
nieświeży | bad | (bad) |
niskokaloryczny | low-calorie | (lou'kælƏri) |
obfity | generous | ('dƷenƏrƏs) |
obrzydliwy | disgusting | (dis'gλstiη) |
ostry | hot, spicy | (hot) ('spaisi) |
panierowany (w bułce) | breaded | ('bredƏd) |
panierowany (w cieście) | battered | ('bætƏd) |
parzący | burning (hot) | (,be:niη 'hot) |
parzona (herbata) | brewed | ('bru:d) |
pieczony (mięso, warzywa) | roast | (roust) |
pikantny | savoury | ('seivƏri) |
pikantny | hot, spicy | (hot) ('spaisi) |
płynny | liquid | ('likłid) |
polecany | recommended | (,rekƏ'mendƏd) |
przesolony | oversalted | (,ouvƏ'so:ltƏd) |
przeterminowany | past the expiry date | (pa:st δƏ ik'spairi ,deit) |
przypalony | burnt | (be:rnt) |
przyrumieniony | browned | ('braund) |
pyszny | delicious | (dƏ'liszƏs) |
rozgotowany | overdone | (,ouvƏ'dλn) |
schłodzony | chilled | (czild) |
sezonowy | seasonal | ('si:zƏnƏl) |
sfermentowany | fermented | (fƏ:'mentƏd) |
słodki | sweet | ('słi:t) |
słony | salty | (so;lti) |
smaczny | tasty | ('teisti) |
smażony | fried | (frajd) |
smażony | fried | ('fraid) |
soczysty | juicy | (dƷu:si) |
spalony | burnt | (be:rnt) |
spleśniały | mouldy | ('mouldi) |
suchy | dry | (drai) |
surowy | raw | (ro:) |
śmierdzący | stinking | ('stinkiη) |
średni | medium | ('mi,diƏm) |
średnio tłusty | medium-fat | ('mi,diƏm 'fæt) |
świeży | fresh | ('fresz) |
tani | cheap | (czi:p) |
tarty | grated | ('greitƏd) |
tłusty | fat | (fæt) |
twardy | hard | (ha:rd) |
wilgotny | moist | (moist) |
wolny (ogień ) | slow | (slou) |
wykwintny | gourmet | ('gu:rmei) |
wysmażony (dobrze) | well-done | (,łel'dλn) |
wysmażony średnio | medium | ('mi,diƏm) |
zapiekany | au gratin | (,ou'grætƏn) |
zepsuty | bad | (bæd) |
zepsuty (o mięsie) | rotten | ('rotƏn) |
zgniły | rotten | ('rotƏn) |
zimny | cold | (kould) |
zjełczały | rancid | ('rænsid) |
zwietrzały (o piwie) | stale | ('steil) |